Näin tehtiin viestiliiga lähetyksiä Viaplaylle 2022


Talvella kauden 2022 osalta tuli tekijöille yllätystieto että ohjelman jakelu siirtyy Viaplaylle. Vain muutamaa viikkoa aiemmin oli sovittu että teemme 8 lähetystä kesällä 2022 uuden tuottajan eli Suunnistusliiton johdolla. Viaplay on siis pohjoismaiden johtava maksukanava ja on tunnettu valioliigasta, formuloista ja hiihdosta. Ja nyt siis sinne tuli iso kattaus suunnistusta: Viestiliiga, EM-kisat, SM-kisoja, Tiomila, Maailmancup. Koskaan aiemmin ei ole ollut yhtä laajaa tarjontaa suunnistuksessa. Tilaajat maksavat saamastaan tarjonnasta ja katsojien odotukset ovat korkealla. Tuotannosta vastaavana mieleen tuli että meneeköhän lähetyksen tekeminen ihan uusiksi.

Mikä muuttui ?

Viaplay ei kotimaisessa suunnistuksessa pelkästään välitä lähetystä vaan myös osallistuu aktiivisesti sen tekemiseen. Ensimmäiset keskustelut hieman rauhoittivat mieltä: aiempien lähetysten perustekeminen oli tyydyttävää eli peruselementteinä 2-3 maastorastia, juoksukamerat, hyvä GPS, tulosgraffa ja haastattelut loivat myös viaplay lähetysten rungon. Nyt tätä perustekemistä lähdettiin vaan hiomaan yhdessä vielä paremmaksi. Keskeiset muutokset olivat:

  • Uutena osana tuli studio osuudet, jotka viaplayn ammattitaitoinen toimitus suunnitteli ja rytmitti osaksi lähetystä. Mielestäni nämä osuudet paransivat lähetyksen rakennetta ja toi mahdollisuuden nostaa ajankohtaisia asioita esille.
  • Ei mainostaukoja. Maksutv katsoja ei odota mainoksia ja tämä oli varmasti katsojien mieleen, mutta tuotannossa tämä vastaavasti tarkoitti että ei tullut minkäänlaisia välitaukoja valmistella seuraavia lähetyksen vaiheita tai haukata välipalaa. Mielenkiintoista näytettävää piti tuottaa jatkuvasti.
  • Graafinen ilme tuotiin lähemmäksi viaplayn kanavailmettä heiltä saadulla materiaalilla.
  • Ylen satelliittiauto vastasi lähetyksen välittämisestä Viaplayn jakeluun. Tämä helpotti työkuormaa nettiyhteyksien rakentamisessa sekä varmisti signaalin virheettömän jakelun muutamissa erittäin haastavissa kisakeskuksissa. Satelliittiauto ei kuitenkaan poistanut tarvetta rakentaa ohjaamosta luotettavia 4G yhteyksiä, koska edelleen tarvittiin keino saada maastorastien ja juoksukameroiden kuvat ohjaamoon sekä tulos- ja GPS-data siirtymään.
  • Viaplay lähetykset eivät näkyneet kaikille, joten myöskään tekijätiimi ei päässyt tuoreeltaan katsomaan lähetystä. Onneksi Viaplayn ja tuottajan sopivat tallenteen julkaisusta youtubessa, joten tekijät pääsivät myös katsomaan työntulosta muutaman päivän viiveellä.
Ylen palvelut vastasivat signaalin jakelusta luotettavasti satelliittiyhteyksien avulla

Mikä ei muuttunut?

Sama tiimi teki lähetykset samalla kalustolla ja järjestelmillä. Toki kalustossa ja tekemisessä on aina vuosittain tuollut pieniä parannnuksia, mutta järjestelmä oli sama Eerola Productionin järjestelmä. Lähetysten tekemisen keskeiset periaatteet, joista olen kirjoittanut aiemmin pysyivät samoina:

  • Lähetys tehdään yhdessä järjestäjän kanssa eli kuvaajista yleensä yli puolet oli talkoolaisia.
  • Lähetys tehdään niillä radoilla mitä ratamestari on suunnitellut. Tuotanto ei puutu ratoihin.
  • Hyödynnetään Suomen 4G verkkoja maastorastien, juoksukameroiden ja kisakeskusyhteyksien osalta.
  • Pidetään lähetyksen ydin siellä missä kisa ratkaistaan eli maastossa
  • Maailman paras TV GPS

Ja miten meni?

Itse on vaikea arvioida omaa tekemistä, mutta tuotanto on tyytyväinen, jos tuottaja on tyytyväinen. Suunnistusliiton osalta tuottajana ollut Timo Saarinen sanoi olleensa kauteen tyytyväinen, joten uskotaan Timoa.

Viaplay tiimi toi aimo annoksen ammattitaitoa ja intohimoa tehdä edelleen parempia lähetyksiä ja yhdessä saatiin hyvä kokonaisuus kaudesta, joka parani kauden edetessä. Ja tuntuihan se hienolta että Viaplay kanavaoppaassa on Viestiliigaa ja SM-suunnistusta Valioliigan, änärin ja formuleiden välissä.

Jos Sinulla on palautetta tai ideoita, niin tyrkkää ajatuksesi alla olevaan palautelaatikkoon!

-severi

Naisten Viestiliiga Finaali käynnissä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *