Elon Musk tukee Viestiliigaa!


Maastorastien ja juoksukameroiden yhteyksissä olemme aina nojautuneet Suomen hyvään ja kattavaan matkapuhelinverkkoon. Varsinainen lähetys ohjaamosta kohti jakelukanavaa (esim. IS-TV, Ruutu tai Viaplay) on mennyt vaihdelleen 4G yhteyksillä tai Viaplay kaudella Ylen satelliittilähettimellä. Jos ollaan toimittu vain 4G yhteyksien varassa on välillä ollut haasteita kun kisayleisö innostuu somettamaan, seuraamaan tuloksia ja katsomaan fudista. Tästä saatiin muistutus heti 2023 kauden avanneessa Finnspring viestissä, jossa Sauvon ”maaseutumasto” oli tukkoinen ja siitä seurasi ajoittain ongelmia myös lähetykselle.

SM-pitkillä 2021 Saarijärvellä oli myös isosti ongelmia ja siitä harmistuneena lähetin heti kisan jälkeen Elonille pyynnön (=Starlink tilaus) internetyhteydestä joka toimisi aina, joka paikassa ja jota muut kisapaikalla olijat eivät pääse tukkimaan. Puolentoista vuoden odotuksen jälkeen talvella 2023 saapui Amerikasta paketti tuotantoyhtiölle, joka tarjosi pääsyn Elonin pystyttämään satelliittiverkostoon. Elon on ampunut taivaalle tähän mennessä (tammikuu 2024) noi 5900 satelliittia, joista jokunen menee myös Suomen lähialueilta ja lisää tulee jatkuvasti. Ilmeisesti toimitus kesti niin pitkään, koska Ukrainassa oli vielä suurempi tarve yhteyksille kuin viestiliigassa. Tästä en ryhtynyt riitelemään Elonin kanssa.

Starlink järjestelmän käyttöä striimauksessa on omat niksinsa, joita täytyy edelleen harjoitella ja Finnspringissä Sauvossa se ei vielä helpottanut tilannetta, mutta Kevätyönviestissä merkittävä osa lähetyskaistasta sekä IS-TV että IOF-TV lähetykseen meni Starlinkin kautta. Satelliitteja kulkee vielä Suomen lähialueilla sen verran niukasti että luotettavaa toimintaa ei Elon lupaa eikä siihen ainoana yhteytenä voi pelkästään nojata, mutta Maskussa saatiin lupaavia tuloksia ja ollaan taas askel pidemmällä laadukkaissa, luotettavissa ja kustannustehokkaissa lähetyksissä.

Kokemuksia Starlinkin käytöstä

Käytössä on ”Standard”-laite ja siinä portability-lisäpalvelu. Kyseistä ominaisuutta ei taida enää olla myynnissä uusille asiakkaille, mutta se mahdollistaa Starlink laitteen käytön koko maassa, johon laite on toimitettu. Perustilaus Starlinkistä on sidottu siihen osoitteeseen, johon palvelu on tilattu eikä laite toimi muualla. Siirrettävyydestä saa maksaa lisähintaa.

Eerola Production on käyttänyt Starlinkkiä osana kilpailukeskuksen internetyhteyksiä sekä lähtevän lähetyksen välittämiseen sekä juoksu- ja maastokameroiden videostriimien tuomiseen kisakeskuksen ohjaamoon. Laitetta EI ole käytetty yksittäisen maastorastin kuvan välittämiseen. Tähänkin käyttöön laite olisi soviteltavissa, mutta sähkönsyöttö ja taivas näkyvyys luovat tähän rajoituksia.

Starlink on suunniteltu kytkettäväksi verkkosähköön, joten se rajoittaa jonkinverran laitteen sijoittelua että sähköt pitää saada laitteelle. Starlinkin saa toimimaan akustolla, mutta suhteellisen suurin virrankulutus (-70-100W, ilman sulatustoimintoa) edellyttää myös suurta akustoa. Sen hyötysuhteen parantamiseksi markkinoilla on ratkaisuja käyttää suorempaan 12V akustoja ilman että käytetään 220V invertteriä ja sen kanssa Starlinkin normaaleja verkkovirtaan tarkoitettuja sähkölaitteita. Näitä testataan kohti kautta 2024.

Satelliitit liikkuvat taivaan halki muutamassa minuutissa ja ”standard” laite on yhteydessä kerrallaan yhteen satelliittiin ja vaihtaa satelliitista toiseen lennosta. Laite edellyttää joka suuntaan eli 360 astetta näkyvyyttä taivaalle noin 35 asteen suuntakulmassa. Eli käytännössä tarvitaan karkeasti noin hehtaarin avoin alue, jos ympärillä on keskipituista metsää. Ja alueen tulee olla suurempi tai vastaavasti laite sijoittaa korkeammalle, jos metsä on korkeampaa. Käytännössä on huomattu että pienikin puuston ylälatvusto tuottaa katkoja yhteyteen. Suomen alueella on myös havaittu että Starlink järjestelmä kaipaa selvästi enemmän näkyvyyttä pohjoiselle taivaalle kuin eteläiselle taivaalle. Näkyvyysvaatimus voi suunnistuskilpailuissa olla hankala saavuttaa, jos kilpailukeskus on e.g. kangasmaastossa, pienellä aukealla tai muuten alueella, jossa ei ole esteetöntä näkyvyyttä taivaalle. Käyttämällä starlink mobiilisovellusta ja käyttämällä sen kautta puhelimenkameraa saa melko hyvän mittauksen tehtyä mahdollisista näköesteistä. Starlink laite itse antaa palautteen esteistä ja niiden suunnista, mutta tämä edellyttää 4-5h jatkuvaa päälläoloa laitteelta.

Etäisyys satelliitteihin vaihtuu jatkuvasti niiden liikkuessa taivaan yli, samoin kaista vaihtelee satelliitin suunnan ja kulman mukaan. Käytännössä läpimenevä lähetyskaista (upload) vaihtelee 20Mpbs-1Mbps välillä 2-3 minuutin syklillä pahimmillaan ja lisäksi yhteydessä voi olla lyhyitä (1-3s) katkoja kun laite vaihtaa satelliittia. Pidemmät katkot yhteydessä johtuvat yleensä esteistä taivasnäkyvyydessä. Kaista alaspäin vaihtelee vastaavasti 100Mbps ja 2Mbps välillä. Tämä käyttäytyminen tulee ottaa faktana ja rakentaa verkkoratkaisu siten että näiden ominaisuuksien kanssa pärjätään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että Starlink ei sovellu ainoksi nettiyhteydeksi TV-tuotannolle vaan täytyy olla muita yhteyksiä käytössä joustavasti. Verkkoliikennekokonaisuudesta Starlink kykenee kantamaan suuren osan, mutta ilman varayhteyksiä ei saada jatkuvaa kuvaa.

Starlink laite itsessään on toiminut luotettavasti ja tuonut mobiiliverkosta riippumattoman satelliittiliikenteen käytettävksi kilpailukykyiseen hintaan.

Kaudella 2023 lähetykset lähetettin kisakeskuksesta noin 6Mbps HEVC striiminä eerola-productionin pilveen 30s viivepuskurilla. Pitkällä puskurilla haluttiin varmistaa että jos Starlink lähetyskaista on hetkellisesti pieni niin yleensä se palasi 10-15s aikana korkeamalle tasolle ja striimissä ei tullut katkoja. Pilvestä striimi lähetettiin edelleen suomenkielisellä selostuksella IS-TV:lle ja ilman selostusta pelkillä taustaäänilla IOF TV:n tuotantotiimille, jotka lisäsivät englanninkielisen selostuksen ennen toimittamista IOF TV:n jakeluun. Tämä 30s viive voi näkyä katsojalle siten että mm. online tulospalvelu ja GPS seuranta ovat sen verran edellä TV-lähetystä.

Kaudelle 2024 starlinkin käyttöä jatketaan ja toivottavasti saadaan katkottomia lähetyksiä jopa Rautaveden syrjäisestä ja jyrkkäpiirteisestä maastosta SM-viestistä ja -keskarilta.

Kiitos Elon!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *